Rutes en caiac

Índex

2017.10.12: Remuntar el riu Ebre en caiac, de Tortosa a l'illa del barranc dels estrets.

Mapa

Avui he anat amb el caiac tot sol. El meu pla era sortir de Tortosa i anar riu amunt, a veure fins on arribava. Era la segona vegada que anava en caiac per un riu i la primera que ho feia riu amunt. Així que no sabia molt bé què esperar.

L'horari ha estat molt compactat, ja que tinc família. M’he llevat a les 8:00, he sortit de casa a les 8:24, era a l’aigua a les 9:10, he remat fins les 10:10 riu amunt i he baixat fins a les 10:45. He arribat a casa cap a les 11:30. Els horaris són aproximats.

No feia gens de vent, hi havia una mica de núvols, el cabal era de 90 m3/s i el corrent estimat, de manera molt grollera, pel meu full de càlcul era d’uns 3,5 km/h. Probablement la realitat és de 3 km/h, però l'important aquí és que la velocitat del corrent és variable, el valor mitjà només explica una part de la història.

Duia el meu caiac Nortik Scubi 3. Un caiac inflable-plegable, segons diu el seu fabricant, que pesa 25 kg. És un caiac on els laterals són inflables, però la resta és de lona i té rigidesa i quilla gràcies a la seva estructura d'alumini (semblant a un caiac esquimal). És de tres places però s’hi pot anar sol perfectament, l’únic inconvenient és que la màniga és una mica excessiva (li sobren un parell de cm per banda, al meu gust). No portava el timó i no he tingut cap problema per no dur-lo. El que sí que duia és la tapa de la coberta i el faldó, de manera que no em banyava gens.

He sortit riu amunt, des de la rampa de l’antic club de rem, el de la vora de l’auditori de Tortosa. Ràpidament he vist que el corrent era bastant fort al pas de Tortosa. He creuat el riu per tal d’anar per la part interior de les corbes, on el corrent és més feble. El problema és que és poc profund al costat de Ferreries (riba dreta) i no m’hi he apropat tan com volia. Però a l’alçada de la URV el riu és ja molt ample i el corrent molt feble. Era com anar per un llac.

He anat pujant fins que he arribat a l’illa de Jesús. Les illes estrenyen molt el riu i fan que el corrent sigui molt fort. Això m’ha obligat a anar molt arran de la riba esquerra (el meu estribord) i he anat fent. En arribar dalt de l’illa m’ha costat molt perquè, aquí on l’illa divideix el riu, el corrent augmenta molt. Malgrat tot he aconseguit passar i he seguit fins la següent illa, la del barranc dels estrets (és el topònim que surt al mapa de l’ICGC). En el moment que hi havia més corrent he fet un descans apropant-me molt a la riba, on hi havia un punt a redoça del corrent. No m’hi he fixat i se m’ha clavat una branca d’un tronc. Els troncs són el més perillós d’un riu i més per a un caiac de tela. Per sort, no he vist cap forat, només una rascada. La tela del Nortik Scubi 3 és forta!

He seguit pujant i he pujat l’illa del barranc dels estrets per la riba dreta, la del meu babord, que no és la branca principal del riu (és a dir, deixant l'illa a estribord). Allí el corrent era molt tranquil, però just en arribar dalt, quan l’illa divideix el corrent, ha arribat un moment en que no podia progressar. M’he aturat a la platja, he fet uns vídeos, i he acabat de rodejar l’illa estirant el caiac a mà. Hi havia molt poca profunditat, fet que fa que el corrent vagi tan ràpid!

Un cop passat, he començat a baixa per l’altra branca del riu, la principal. Baixant, he vist que el corrent era molt fort al tram principal. Crec que no l’hauria remuntat. Això em mostra que, probablement, aquest és el meu límit riu amunt des de Tortosa. Jo volia arribar a l’illa de davant Bítem, però no sé si hi podré arribar mai. He de parlar amb algú que ho conegut millor, a veure si hi ha alguna estratègia millor.

La baixada ha estat molt fàcil. Només hi ha una cosa a tenir en compte. He volgut baixar per estribord de l’illa de Jesús deixant l'illa a babord, per la branca del riu que no és la principal. Cal estar atent a l’entrada perquè el corrent s’accel·lera molt. Un cop passat, dins del tram, sembla que un va per un llac. Quan els dos braços de riu s’uneixen, un cop passat l’embarcador de Jesús (que actualment està abandonat perquè no té accés a la via pública), cal estar atent, perquè hi ha poca profunditat i hi ha roques.

L’espectacle visual és important. La vegetació frondosa i el riu ho fa tot més bonic en ser una làmina d’aigua molt plana que ho reflecteix tot. He vist molts ocells, insectes i peixos que no coneixia. En no portar sediment, l’aigua del riu és molt transparent i es veu perfectament com neden els peixos, alguns d’ells molt grans. Quan baixen el corrent sembla que fan surf!

Created: 2017-10-13 Fri 10:28

Validate